صفحه اصلی / آذربایجان / نیروی انتظامی ایران راه ارتباطی کارگران معدن مس سونگون آذربایجان را بست

نیروی انتظامی ایران راه ارتباطی کارگران معدن مس سونگون آذربایجان را بست

در ششمین روز از اعتصاب بیش از ۲۰۰۰ نفر از کارگران معدن سونگون آزربایجان، ماموران نیروی انتظامی ایران راههای مواصلاتی این معدن را بستند و از تردد کارگران این مجموعه خودداری می کنند.

حدود نیمی از کارگران اعتصاب کننده معدن سونگون ورزقان شب گذشته را در داخل خوابگاه‌ها مانده‌اند و نیمی نیز به منازل خود برگشته بودند که از صبح امروز نیروهای انتظامی ایران با استقرار گسترده نیرو،  از ورود این کارگران به معدن و تردد کارگران داخل معدن به بیرون جلوگیری می کند.

در روزهای گذشته نیز مسئولان دولتی ایران و کارفرمایان معدن مس سونگون آزربایجان که اکثرا غیربومی و از اهالی استانهای فارس نشین مرکز ایران هستند، آب، غذا و اینترنت کارگران اعتصاب کننده معدن مس سونگون را نیز قطع کرده بودند.

دیروز شنبه نیز جرثقیل یکی از شرکت‌های غارت کننده معدن سونگون با سرعت زیاد و بدون هیچ‌گونه اخطاری به سوی کارگران معترض هجوم برد که با هشیاری کارگران از بروز فاجعه پیش‌گیری شد.

بیش از  ۲ هزار نفر از کارگران شرکت‌های پیمانکاری شاغل در مجتمع مس سونگون ورزقان، از شش روز پیش در اعتراض به «پایین بودن حقوق شان، وضعیت نامناسب کاری و تبعیضات صورت گرفته بر علیه آنان در مقایسه با کارگران معدن مس کرمان»، دست به اعتصاب زده اند.

این کارگران آذربایجانی به زبان های تورکی و فارسی شعار می دادند:

بیر یئمه ریک، ایشمه ریک، عدالتی ایسته ریک

نه شرقی، نه غربی، کرمان سونگون نه فرقی؟

کارگریک، ایشله‌ریک، ذیللته باش ایمه ریک

تحقق وعده ها، بدون آب و غذا

حقوق ما ریالی، هزینه ها دلاری

این چندمین بار طی ماههای گذشته است که کارگران معدن مس سونگون دست به اعتصاب می زنند و علیرغم وعده های مسئولان، با گذشت چندین ماه هنوز مشکلات این کارگران آزربایجانی مرتفع نشده است.

معدن مس سونگون ورزقان آزربایجان «بزرگترین معدن مس خاورمیانه» است و ۴٠درصد مس تولیدی ایران از ذخایر این معدن عظیم آزربایجان تامین می شود. اما در نتیجه سیاست های تبعیض آمیز حکومت ایران، مردم آزربایجان جنوبی سودی از این معدن نمی برند و با انتقال خام مواد معدنی آن به کرمان، سود این معدن عظیم به جیب مردم فارس این مناطق سرازیر می شود. مردم تورک منطقه نیز با فقر، بیکاری و مهاجرت دست به گریبانند.

چندی پیش احمد علیرضا بیگی نماینده تبریز ضمن اذعان به کارشکنی مسئولان ایران در راه اندازی کارخانه مس در آزربایجان و تاراج معدن مس سونگون توسط حکومت فارسگرای ایران گفت: «روزانه یک‌هزار تن کنسانتره به ارزش ۲ میلیون دلار از مس‌سونگون ورزقان به خارج از آزربایجان می رود.»

در خردادماه ۱۴۰۰ هم پورمحمدی استاندار وقت آزربایجان‌شرقی در اعتراف به تاراج معدن مس سونگون آزربایجان توسط حکومت فارس‌گرای ایران گفته بود: «هر روز به میزان ۵۰ میلیارد تومان کنسانتره مس از مس‌سونگون ورزقان به کرمان می‌رود اگر همین پول در خود استان بماند اینجا بهشت می‌شود.»

از سوی دیگر مسئولان ایران با استخدام سیستماتیک فارس ها و کردها در این معدن، این منبع عظیم آزربایجان را به تهدیدی برای آزربایجان بدل کرده اند. در حالیکه هزاران جوان تورک در آزربایجان جنوبی از فقر و بیکاری رنج می برند، استخدام نیروهای جدید برای معدن مس سونگون به جای آزربایجان، در تهران برگزار می شود و اختیار جذب نیروهای جدید در این معدن آزربایجان، به تهرانی‌ها و کرمانی‌ها سپرده شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *